Chiropractie

WAT IS CHIROPRACTIE?

Chiropractie is een natuurlijke geneeswijze, waarin de wervelkolom en het zenuwstelsel centraal staan. Het is ontstaan in 1895 en geniet nu bekendheid over de gehele wereld. Het woord chiropractie is afgeleid van het Griekse woord ‘cheiros’ hand en ‘pratto’ beoefenenen. Het betekend dus: met de hand beoefenen.

De chiropractie staat bekend om de manipulatie technieken, wat we in de volksmond kennen als het kraken. Een chiropractor kan echter gebruik maken van meerdere behandelingen. Een manipulatie is een heel snelle en gecontroleerde rekbeweging. Dit heeft als doel de beweeglijkheid van het gewricht te herstellen. Tijdens dit proces ontstaan er kleine gasbelletjes in het gewricht, die leiden tot het karakteristieke geluid. Het is daarnaast echter mogelijk om tal van andere behandelmethoden te kiezen. Dit is afhankelijk van de oorzaak van de klachten en de beste manier om daar een oplossing voor te bieden. De behandelmethode die de chiropractor kiest hangt af van uw individuele klachten en behoeften, het staat wat dat betreft niet vast dat er sprake zal zijn van een manipulatie.

Na de klassieke geneeskunde en tandheelkunde is chiropractie de derde meest voorkomende geneeswijze in de wereld. De filosofie van de chiropractie is dat veel gezondheidsproblemen hun oorsprong in de wervelkolom kunnen hebben.

Het ruggemerg, beschermd door de wervelkolom, kan worden gezien als een onderdeel van een telefooncentrale. Wanneer er verstoringen in de kabels zijn, komt de boodschap niet goed door. Dit werkt ook zo voor de zenuwen in het ruggemerg. Deze zenuwen controleren de bewegingen en het gevoel door het gehele lichaam. Wanneer ze verstoord raken, bijvoorbeeld door een val, auto-ongeluk of een verkeerde beweging, kan dat overal in het lichaam nadelige gevolgen hebben. Denk hierbij aan pijn in gewrichten, spieren, pezen en organen.

“Het is noodzakelijk een grondige kennis te bezitten van de wervelkolom, want vele aandoeningen worden in werkelijkheid veroorzaakt door een gebrekkigheid daarvan.”
(Hippocrates 460-377 v.Chr)