Vergoeding Zorgverzekeraars 2023

Al onze BATC Natuurgeneeskundige Therapeuten zijn HBO geschoold en werken volgens de natuurgerichte principes. Een deel van de behandelingen worden voor de mensen met een aanvullende verzekering vergoed.

Ons behandelingen vallen onder de noemers “Reflexzonetherapie” en/of “Overig Natuurgeneeskunde”

Alle zorgverzekeraars vergoeden onze behandeling aangezien wij zijn aangesloten bij de beroepsvereniging BATC. Behalve de volgende zorgverzekeraars, zij vergoeden onze behandelingen niet:

VGZ-groep (incl. iptiQ), DSW, Pro-Life, ‘Zorg en Zekerheid’, Anderzorg, Hema, Interpolis, Just, de Amerfoortse en Ditzo.

Hieronder een overzicht van verzekeraars die ons wel vergoeden.

Achmea

 • Aevitae (Avéro)
 • Avéro Achmea
 • C4me (Avéro en Aevitae)
 • De Friesland Zorgverzekeraar
 • FBTO
 • IAK (Avéro)
 • OZF
 • ZieZo (Zilveren Kruis)
 • Zilveren Kruis Achmea

CZ 

 • CZ
 • Nationale Nederlanden
 • Ohra

ENO

 • Salland
 • ZorgDirect

Menzis

 • Menzis
 • FNV Menzis (zorgcollectief)
 • PMA

ONVZ

 • ONVZ
 • PNOzorg
 • VvAA

Een deel van onze behandelingen vallen onder alternatieve geneeswijzen. Vergoeding komt uit de aanvullende pakketten. De kosten gaan dus NIET van het eigen risico af.

Disclaimer: Er kunnen geen rechten ontleend worden aan dit overzicht. U dient altijd zelf uw polisvoorwaarden hierop te controleren, neem hiervoor altijd contact op met uw zorgverzekeraar.

Tips voor de overstap:

Bekijk meerdere vergelijkingssites om te zien wat voor u de voordeligste en meest complete zorgverzekeraar is. Indien u een keus heeft gemaakt vraag dan aan uw BATC therapeut haar/zijn AGB zorgverlenerscode. Deze code vermeldt u in een e-mail naar uw
zorgverzekeraar. U vraagt in deze mail of u met uw aanvullende verzekering, bij behandeling door de BATC Therapeut, voor vergoeding in aanmerking komt.
De zorgverzekeraar dient duidelijk aan te geven welke werkvormen vergoed zullen worden.

PuurCupping is aangesloten bij BATC. Op hun website vindt u alle informatie m.b.t. de zorgverzekeraars en hun vergoedingen.

De 5 natuurgerichte principes

De vijf natuurgerichte principes zorgen ervoor dat een therapeut zijn cliënt op een holistische wijze benadert. De diagnose en behandelmethode worden pas vastgesteld als ieder van deze vijf principes in onderstaande volgorde zijn doorlopen. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat energie de basis is voor het functioneren van het menselijk lichaam. Zonder energie, kunnen de overige vier principes niet functioneren. Voor alle principes geldt een duidelijke prioriteitsrangschikking; een principe kan niet functioneren indien de werking van het voorgaande principe niet optimaal is.
(Bron www.batc.nl)

Energie

Alles bestaat uit energie. Ons lichaam dus ook. Elk systeem, elk orgaan, elke emotie en elke gedachte heeft zijn eigen energie. Blokkades van de energiebanen kunnen ervoor zorgen dat bepaalde delen van je lichaam onvoldoende energie hebben. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld allerlei lichamelijke problemen ontstaan.
Het is dus van belang dat er voldoende energie in het lichaam is en dat deze goed kan doorstromen.

Prikkeloverdracht

Een gezond systeem geeft via de zenuwbanen signalen aan spieren en sensoren. Bij een verstoorde prikkeloverdracht kunnen bijvoorbeeld concentratieproblemen ontstaan of een matige of overgevoelige respons op prikkels uit de omgeving. In onze behandelingen verbeteren wij de prikkeloverdracht door cupping, massage, acupressuur, lichaamsgerichte therapie en orthomoleculaire suppletie.

Drainage

In het dagelijks leven heeft ons lichaam regelmatig te maken met overbelasting door (toxische) afvalstoffen. Enkele oorzaken van buitenaf kunnen zijn: het inademen van vervuilde lucht (zware metalen) of bepaalde stoffen zoals restanten van pesticiden, dioxines of bepaalde toevoegingen in onze voeding. Daarnaast kan ons lichaam zelf een overbelasting van afvalstoffen creëren doordat bijvoorbeeld ons lymfesysteem of bloedcirculatie niet optimaal functioneren. Ons lichaam is onder gunstige omstandigheden in staat om de meeste afvalstoffen zonder problemen uit te scheiden via onze uitscheidingsorganen. Soms echter is het wenselijk om het lichaam daarin te ondersteunen en te stimuleren, bijvoorbeeld middels cupping. Wanneer er te veel afvalstoffen in het lichaam aanwezig zijn, bijvoorbeeld in onze darmen, dan kan ons lichaam niet meer goed detoxen en/of afvoeren. Voedingsstoffen worden ook niet goed opgenomen.

Voeding

Voeding onderhoudt je cellen en voorziet deze van brandstof om goed te kunnen functioneren en is een belangrijk component voor een gezonde lichaam en geest. Het is belangrijk dat de voeding bij je past, dat het de juiste combinaties en de juiste hoeveelheden zijn. We kunnen dit testen door o.a. een intolerantie onderzoek te doen. Bij een ongezond voedingspatroon is het belangrijk dat we bewustwording kweken en hoe het anders kan dmv adviezen. Daarnaast kunnen we bij tekorten van bouwstenen zoals vitamines en mineralen orthomoleculaire therapie toepassen.

Geestelijk welzijn

Fysieke, mentale, emotionele en spirituele aspecten van de mens kunnen niet los van elkaar gezien worden. Bewustwording over belemmerende denk- en gedragspatronen is belangrijk. Geestelijke maar ook fysieke welzijn hangt hier vanaf. Als een van deze zaken uit balans is dan kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Je leert oude trauma’s en belemmerende denk- en gedragsproblemen op een gezonde manier te veranderen, te doorbreken of los te laten.