Hijama / Cupping

Alles over Hijama / Cupping / Hacamat

By januari 16, 2021juli 25th, 2023No Comments

Hijama / Cupping / Hacamat – ook wel cupping genoemd – is de Arabische benaming voor een alternatieve geneeswijze. Het woord Hijama / Cupping / Hacamat is afgeleid van het Arabische woord ‘hajm’ wat ‘zuigen’ betekent. Bij deze geneesmethode wordt er gewerkt met een glazen of plastic cup welke geplaatst wordt op reflexzones van het lichaam. Door op deze punten een klein aantal sneetjes aan te brengen, wordt er middels een pompje het lucht uit de cup gezogen waardoor er een negatieve druk ontstaat. Het overbelaste en onreine bloed verlaat op die manier het lichaam. Meridianen worden hierdoor ontdaan van stagnaties én deze therapie stimuleert en verbetert de bloedcirculatie in het lichaam.

Islam en Hijama / Cupping / Hacamat

Hijama / Cupping / Hacamat heeft vanuit de Islam een belangrijke plaats in de geneeskunde. Er zijn talrijke ahadith over Hijama / Cupping / Hacamat. Sterker nog, dit werd aanbevolen door de Engelen aan de Profeet Mohammed صلى الله عليه وسلم:

De boodschapper van Allah صلى الله عليه وسلم zei: “Ik passeerde niet langs een groep engelen tijdens de nacht van al-Isra wal mi’radj (de wonderbaarlijke nachtelijke reis van de Profeet saws van Mekka naar de verst gelegen moskee in Jeruzalem en de opstijging door de hemelen) of zij zeiden allen tegen mij: ‘beveel je gemeenschap Hijama / Cupping / Hacamat te gebruiken, O Muhammed.”  (Sahaah Sunan Tirmidhi 3479).

Het is overgeleverd van Ibn ‘Abbaas dat de Profeet صلى الله عليه وسلم zei: “Genezing zit in 3 zaken: in de incsisies (sneetjes) van degene die Hijama / Cupping / Hacamat verricht, in het drinken van honing en in het brandmerken met vuur, maar ik verbied mijn Ummah het brandmerken.” (Al Boekhaarie 5680).

Annas levert over; “De profeet صلى الله عليه وسلم paste al Hijama / Cupping / Hacamat toe op zijn schedel, terwijl hij in staat van Ihram was omwille van migraine.” (Boekhaari 6598)

In fiqh (geloofsleer) terminologie wordt Hijama / Cupping / Hacamat beschreven als ‘het opgevangen bloed uit de nek van de hals middels cupping na het maken van een aantal kleine snede met een scherp mesje.’ Echter beperkt deze geneeswijze zich niet tot alleen de nek of rug, maar kan het ook uitgevoerd worden op andere delen van het lichaam. Men kan dus stellen dat Hijama / Cupping / Hacamat verwijst naar de winning van het (onreine) bloed door middel van cupping met behulp van daarvoor geschikte voorwerpen.

Een korte geschiedenis

Deze cupping-therapie is een oeroude aderlatentechniek om bepaalde ziekten of lichamelijke aandoeningen te behandelen. Deze geneesmethode wordt al duizenden jaren succesvol gebruikt door verschillende naties zoals Chinezen, Arabieren, Farao’s, Babylons, Oude Egyptenaren, Aziaten en Grieken in heel Europa. De Oude Egyptenaren gebruikten in hun tijd cups van verschillende materialen. Denk aan metaal, hout, bamboo, horens van dieren etc. De Chinezen hebben echter een andere ‘variant’. Deze is tijdelijk effectief, omdat zij niet de huidoppervlakte penetreren. Bij hen staat het bekend als ‘gua-sha’. In Maleisië staat dit dan ook bekend als ‘bekam’ en in het Arabisch ‘Al-Hijama / Cupping’. Bij de Arabische Moslims wordt deze geneesmethode het vaakst gebruikt om vele ziekten te genezen welke door de chemische medicijnen uit het westen niet te genezen zijn. Dit mede dankzij de aanbevelingen en het praktiseren ervan door de Profeet Mohammed صلى الله عليه وسلم. Op grote schaal werd hier gebruik van gemaakt in de volksgeneeskunde en dit wordt nog steeds gebruikt door moderne beoefenaars.

Hoewel veel volkeren Hijama / Cupping / Hacamat hebben gebruikt en hoewel de er baat bij hebben gehad, kunnen we zeggen dat als men het optimale uit Hijama / Cupping / Hacamat wil halen, hij dit dient te doen volgens de Sunnah. Hij dient Hijama / Cupping / Hacamat te beschouwen als een sebaab en niet als genezig op zichzelf. Want alleen dan zal men de wonderen aanschouwen van Allah.

Waarom Hijama / Cupping / Hacamat?

Hijama / Cupping / Hacamat werkt ter voorkoming van ziekte en ter bestrijding van een ziekte. De voordelen van Hijama / Cupping / Hacamat zijn niet gerelateerd aan de hoeveelheid afgenomen bloed, integendeel. De therapeutische voordelen zijn gerelateerd aan het aantal uitgescheiden gifstoffen. Op algemeen, systematisch niveaus verbetert Hijama / Cupping / Hacamat de circulatie van bloed en lymfe. Ook verbetert en reguleert het de werking van het autonome zenuwstelsel.

Het immuunsysteem wordt dus gestimuleerd door het verspreiden van bepaalde chemische stoffen. Stoffen zoals prostaglandine, thromboxaan, leukotrine en prostacycline.

Het meest voor de hand liggende voordeel van Hijama / Cupping / Hacamat is een verlichting van pijn, ontspanning en verhoogde soepelheid van stijve pezen en spieren. De reinigende stroom van lymfe wordt verhoogd door Hijama / Cupping / Hacamat, terwijl het verstopte bloed uit de spieren wordt verwijderd.

Lokaal is het meest voor de hand liggende voordeel van Hijama / Cupping / Hacamat een verlichting van pijn en een ontspanning en verhoogde soepelheid van stijve pezen en spieren. Hijama / Cupping / Hacamat verhoogt de reinigende stroom van lymfe, terwijl het verstopte bloed uit de spieren wordt verwijderd. Als Hijama / Cupping / Hacamat op de gewrichten wordt aangebracht, wordt de bloedtoevoer naar het gewricht verhoogd en is er een verhoogde afscheiding van synoviaal vocht in de gewrichtsholte.

Hijama / Cupping / Hacamat vermijdt verder kanker en ontstekingen. Ook zal ons huis zich beter en sneller herstellen, doordat er oppervlakkige krasjes worden gemaakt (weefselherstelstoffen).

Wordt Hijama / Cupping / Hacamat op de gewrichten aangebracht, dan wordt de bloedtoevoer naar het gewricht verhoogd. Zo is er een verhoogde afscheiding van synoviaal vocht in de gewrichtsholte.

Hijama / Cupping / Hacamat heeft ook een mooi effect als dit wordt aangebracht op de spijsverteringsorganen. Dit is om hun spijsverteringsafscheiding te verhogen en hun peristaltische beweging te verbeteren. Hijama / Cupping / Hacamat kan ervoor zorgen dat de eetlust wordt vergroot, de maag en de spijsvertering versterkt, de galstroom en het metabolisme verbetert, constipatie verlicht en de regelmaat van de darmen bevordert.

Door de bloed- en plasmastroom door de aderen en slagaders te verhogen, verbetert Hijama / Cupping / Hacamat de reiniging en verwijdering van gifstoffen. De voedsel- en zuurstofopname in de cellen worden bevorderd, omdat er nieuwe rode bloedcellen worden gevormd. Het heeft een dramatisch ontgiftend effect op de huis en de bloedsomloop.

Verschillende soorten Hijama / Cupping

 1. Bloedzuigers;

Hijama / Cupping / Hacamat kan doormiddel van bloedzuigers.

 1. Al-Hijama / Cupping / Hacamat Djaafah of Dry Cupping;

Bij deze Traditionele Chinese Cupping is het gebruiken van cups die men op bepaalde plaatsen op het lichaam plaatst tegen de pijn, en er kunnen 2 zaken mee gedaan worden, of er wordt een massage meegedaan om de bloedsomloop te stimuleren, dan wordt het lichaam of plek eerst ingesmeerd met olie om de cups soepeler te kunnen bewegen of de cup wordt voor een periode van ongeveer 15 tot 30 min gelaten op de plek. Er komt verder geen snijwerk aan te pas, vandaar ook de naam Dry (Droog) omdat er geen bloed uit het lichaam wordt verwijderd en er ook geen incisies wordt gemaakt, we zullen verder niet ingaan op deze soort.

 1. Al-Hijama / Cupping / Hacamatg Al-Ratbah of nat cuppen/wet cupping;

Het is deze Hijama / Cupping / Hacamat waar we ons op gaan concentreren en het is deze die het meeste resultaat oplevert. We hebben het over Hijama / Cupping / Hacamat waarbij aan de hand van de klachten van de patiënt, of bepaalde ziektes bloed wordt verwijderd op verschillende delen (afhankelijk van klacht of ziekte). Dit bloed dat verwijderd wordt, is vaak donker, dik, klonterig en slijmerig bloed dat vele giffen en slechtheden bevat.

Het vertraagt de bloedsomloop en verhindert het transport van bepaalde mineralen, vitamines en voldoende zuurstof naar de verschillende organen en ledematen in het lichaam, door dit bloed wordt een patiënt ziek en kunnen zich zelfs levensbedreigende ziektes voordoen.

Hoe werkt Hijama / Cupping / Hacamat?

Intakegesprek

We beginnen met een intakegesprek en stellen vragen over de patiënt. We nemen rustig de tijd voor jou. De veiligheidsvragen worden als eerst gesteld. De informatie bestaat uit medicijngebruik, medische toestand en de lichamelijke gesteldheid. Zo kunnen we kijken of Hijama / Cupping / Hacamat een geschikte therapie voor jou is. Mocht Hijama / Cupping / Hacamat geen geschikte therapie voor jou zijn, dan zullen we deze ook niet bij jou uitvoeren. Jouw veiligheid en gezondheid staan op nummer één.

Wat zijn je klachten?

Waar heb je last van? Hoe lang heb je de klachten al? Het is belangrijk om te weten welke klachten je hebt en te weten wat je wilt bereiken met de behandelingen. Het is belangrijk om de klachten duidelijk tot op de bodem uit te pluizen. Zo stel ik langzamerhand een passende Hijama / Cupping-behandelplan op. Het is belangrijk dat jij je ook op je gemak voelt en je durft open te stellen. Wanneer je niet alles durft te zeggen, is er een grote kans dat je niet de optimale behandeling krijgt die je eigenlijk verdient en hoort te krijgen. Betrouwbaarheid is van uiterst belang.

Het Hijama / Cupping-behandelplan

Nu is het duidelijk welke klachten er spelen. De Hajaam/Behandelaar/Behandelaar heeft een goed inzicht van jouw gesteldheid als patiënt. Het behandelplan wordt met jou opgesteld. Mochten er meer klachten spelen, is het van uiterst belang om te weten bij welke klachten de prioriteit ligt. Je wordt op maat geadviseerd. Bijvoorbeeld over hoe vaak je terug dient te komen en met welke frequentie je een behandeling dient te ondergaan.

De behandeling

Na het behandelplan worden de cups klaargelegd en mag jij je uitkleden. Je neemt plaats op de behandeltafel. Meestal moet je dan op je buik gaan liggen. Verder kan de behandeling dan opgesplitst worden in verschillende stappen:

 1. Het plaatsen van de cups op de huid.
 2. Het verwijderen van de cups om oppervlakkige krasjes te maken op de huid.
 3. Het terugplaatsen van de cups.
 4. Het verwijderen van de cups en het beetje bloed dat onttrokken is uit het lichaam.

Verder bestaan er ongeveer 145 punten op het lichaam waarop Hijama / Cupping / Hacamat mag worden gedaan. Het aantal kan per Hajaam/Behandelaar verschillen, maar dit is het algemeen genomen aantal. Deze punten worden pressure points of drukpunten genoemd. Hoewel acupunctuur vele andere plekken heeft, worden er ook bij deze behandeling ongeveer dezelfde punten genomen. Echter dient Hijama / Cupping / Hacamat niet verward te worden met acupunctuur of aderlaten. Deze verschillen beide enorm in vergelijking met Hijama / Cupping / Hacamat.

Het bloed wat uit een persoon kan komen na een Hijama / Cupping / Hacamat behandeling, kan – gemiddeld genomen – de volgende kleuren hebben:

 • Geen bloed (de plek is gezond);
 • Rood bloed (de plek is gezond);
 • Donkerrood tot zwart bloed (op deze plek bevindt zich hoogstwaarschijnlijk slecht en schadelijk bloed (toxines), Al-Dam Al-Fasad);
 • Gestold bloed, ook dit betekent dat er zeer schadelijke stoffen in het bloed zitten, het bloed is donker van kleur (anders dan het normaal stollen van bloed);
 • Gelige vloeistof komt uit de plek (dit is plasma en dit geeft aan dat de Hajaam/Behandelaar moet stoppen met Hijama / Cupping / Hacamat op deze plek en dat hij waarschijnlijk iets te veel druk op de plek heeft gezet met zuigen);

Ander kleur vloeistof wat eruit komt, zoals roze, plastic substantie etc. (dit duidt erop dat er wellicht Sihr (Zwarte Magie/Voodoo) in het lichaam van de patiënt zit en door de Hijama / Cupping / Hacamat met de wil van Allah is verwijderd).

Aandoeningen en ziektes

Dit zijn (bijna) alle aandoeningen en ziektes waarbij Hijama / Cupping / Hacamat verlichting brengt op een rij:

 • Aambeien
 • Acne
 • Ademhalingsklachten
 • Allergie
 • Anemie
 • Artrose
 • Blessures
 • Bewegingsapparaat (nek, schouders en rugklachten)
 • Bronchitis
 • Buikpijn
 • Cystitis (blaasontsteking)
 • Chronische verkoudheid
 • Depressies
 • Diarree
 • Epicondylitis (tennisarm)
 • Fobieën
 • Gynaecologische klachten zoals, infertiliteit
 • Hartklachten
 • Hernia
 • Herpes zoster
 • Hoesten
 • Hoge bloeddruk
 • Hoofdpijnen
 • Hooikoorts
 • Hormonale klachten
 • Huidklachten (eczeem, psoriasis, acne, jeuk)
 • Hyperventilatie
 • Impotentie
 • Insomnia (slaapproblemen)
 • Irritaties
 • Lage rugklachten
 • Maag- en darmklachten
 • Menstruatieproblemen (opvliegers, overgangsklachten)
 • Migraine
 • Nervositeit
 • Oorklachten
 • Psychische problemen en burn-out
 • Reuma
 • Rugpijn
 • Sinusitis (bijholteontsteking)
 • Spataders
 • Trigeminusneuralgie (aangezichtspijnen)

Daarbij is Hijama / Cupping / Hacamat ook zeer goed voor mensen met:

 • Sihr
 • Al-Mass
 • ‘Ain
 • Al-Hasad

Wat te doen voor, tijdens en na de behandeling

Voor de behandeling:

 • Je dient een lege maag te hebben of anders minstens twee uur tussen het eten en de behandeling. Hijama / Cupping / Hacamat werkt het beste op een lege maag.
 • Je dient vierentwintig uur voor de behandeling geen geslachtsgemeenschap te hebben gehad. Ibn Abi Zayd Al Qayrawani zegt dat er één dag voor en één dag na de behandeling geen gemeenschap mag plaatsvinden. Tijdens de gemeenschap kan de bloeddruk namelijk omhooggaan.

Tijdens de behandeling:

 • De conditie van de patiënt is erg belangrijk. Als iemand zich ongemakkelijk voelt door bijvoorbeeld misselijkheid of bleekheid, wordt de kop verwijderd.
 • Over het algemeen is het beter als de patiënt liggend wordt behandeld. Vooral de eerste keer is er namelijk kans op duizeligheid. Indien iemand op de stoel wordt behandeld, is de kans op (flauw-)vallen groot.
 • Mocht de patiënt duizelig worden en bijna flauwvallen, laat hem dan direct op de rug liggen en til zijn benen omhoog, ook dient de patiënt is zoetigs te drinken, zoals water waarin honing is opgelost.
 • Hijama / Cupping / Hacamat wordt niet verricht op een beschadigde huid. Denk bijvoorbeeld aan wratten etc.
 • Hijama / Cupping / Hacamat wordt niet verricht op plekken waar geen spieren zitten.
 • Hijama / Cupping / Hacamat wordt niet verricht op plekken waar veel aderen zitten, zoals de achterkant van de hand en de bovenkant van de voet.
 • Hijama / Cupping / Hacamat wordt niet verricht bij zwangere vrouwen. Vooral de eerste drie maanden wordt dit niet uitgevoerd. Maar het is aanbevolen om een zwangere vrouw helemaal niet te behandelen.
 • Hijama / Cupping / Hacamat wordt niet verricht op extreem koude dagen (m.u.v. uiterst noodzaak van de patiënt).
 • Hijama / Cupping / Hacamat dient parallel te geschieden (d.w.z. aan beide kanten en waar dit mogelijk is).
 • Hijama / Cupping / Hacamat wordt niet verricht bij mensen die koorts hebben.
 • Hijama / Cupping / Hacamat wordt niet verricht op gewrichten.
 • Hijama / Cupping / Hacamat wordt niet verricht op een gezwollen knie door vocht.
 • Er worden niet teveel cups geplaats bij mensen die last hebben van armoede of die zwak zijn.
 • Hijama / Cupping / Hacamat wordt niet verricht bij mensen die dialyseren.
 • Hijama / Cupping / Hacamat wordt niet verricht bij mensen die pas bloed hebben afgegeven. Er dient een interval van twee á drie dagen tussen te zitten.
 • Hijama / Cupping / Hacamat wordt niet verricht bij oude mensen. Over het algemeen geldt dit niet bij mensen van 70 jaar en kinderen jonger dan 15 jaar. Per individueel geval dient er gekeken te worden naar de staat van de gezondheid van de persoon.

Na de behandeling:

Na de behandeling heeft het lichaam heel wat bloed verloren. De energie moet teruggewonnen worden en het verloren bloed moet opnieuw worden gevormd. Dat kan het beste met het innemen van water, (pure) honing en dadels. Neem niet te veel en wee gematigd in alles wat je inneemt. Drink ook geen hete dranken in de uren na Hijama / Cupping. De patiënt mag gedurende vierentwintig uur de volgende zaken niet:

 • Geen melk of andere zuivelproducten, zoals kaas, boter etc.;
 • Geen koude dranken die in de koelkast hebben gezeten (wel kamertemperatuur);
 • Niet te veel drinken;
 • Geen gemeenschap;
 • Geen zware arbeid;
 • Mag zichzelf niet opwinden, boos worden etc.;
 • Geen douche nemen (de kleine wassing mag wel worden verricht);
 • Uitkijken voor de kou, maar ook weer niet te veel kleding aan dat een persoon erin stikt. De kleding mag niet te strak zitten, zodat het de bloedsomloop niet vertraagt of bekneld;
 • Geen vlees eten (dit is aanbevolen en kippenvlees of vis is wel toegestaan);
 • De plekken waarop Hijama / Cupping / Hacamat is gedaan niet blootstellen aan lucht zodat er geen infecties plaats vinden;
 • De eerste drie uur na de behandeling geen zout of pittig eten nuttigen;

Het kan zijn dat de dag na Hijama / Cupping / Hacamat de persoon een wat hogere temperatuur krijgt of een gevoel van warmte, dit is normaal en zal snel weggaan. Ook kan het zijn dat wanneer mensen Hijama / Cupping / Hacamat op de rug verrichten, ze last kunnen krijgen van diarree, ook dit is normaal en zal zelf weggaan. Het is goed om kruidenthee te drinken en om chemische medicijnen te vermijden. Uiteraard is het ook goed om een gezond en evenwichtig leven te leiden.

Hoe zit het met de hygiëne?

Hygiëne is van uiterst belang bij Hijama / Cupping / Hacamat. De Hajaam/Behandelaar (de uitvoerder van Hijama / Cupping / Hacamat) neemt deze dan ook erg serieus op. Er wordt namelijk gewerkt met bloed en de kleinste bacterie kan al een serieuze infectie veroorzaken.

Dit is van belang:

 • De ruimte dien hygiënisch, schoon, tochtvrij en op kamertemperatuur te zijn.
 • Alle apparatuur (cups, vacuümpomp, mesjes etc.) dienen gedesinfecteerd te worden met een desinfectiemiddel. Eén mesje wordt gebruikt voor elke plek op het lichaam. Het mesje dient daarna weggegooid te worden. Dit mag niet voor iets of iemand anders gebruikt worden.
 • Elke plek waar Hijama / Cupping / Hacamat op wordt uitgeoefend, dient gedesinfecteerd te worden.
 • Voor het bloed dat wordt verwijderd, is het aanbevolen om dat bloed te begraven. Dit was tevens de manier van de Sahaba (moge Allah tevreden met hen zijn). Mocht het niet anders kunnen, dan dient het bij het afval weggegooid te worden, ver weg van de kinderen.
 • Elke plek van de patiënt wordt schoongemaakt door de Hajaam/Behandelaar als hij klaar is met zijn behandeling. Ook dient er op elke plek olijfolie of zwarte zaad olie gebruikt worden.
 • Als de Hajaam/Behandelaar alles goed heeft gedaan, dan stopt het met bloeden. De wondjes dienen dus niet per se te worden afgedekt met verband. De honing zorgt ervoor dat de huid snel hecht. Ook vermindert dit de kans op infectie.
 • Na de behandeling dient de patiënt zich meteen aan te kleden.

De beste tijd voor Hijama / Cupping / Hacamat (Sunnah dagen)

Op gezag van Abu Hurairah is overgeleverd dat de boodschapper صلى الله عليه وسلم zei:

Als je Hijama / Cupping / Hacamat ondergaat op de 17de, 19de of de 21ste dag (van de islamitische kalender) dan zal het een genezing zijn voor iedere ziekte.” (Saheeh Sunan Abi Dawud (3861).

 

Anas ibn Maalik (moge Allah tevreden met hem zijn) dat de Profeet (vrede zij met hem) zei: “Degene die behandeld wil worden met Hijama / Cupping, laat hem dit dan doen op de 17de, de 19de of de 21ste (van de hijri maand) zodat zijn bloed niet in grote hoeveelheden zal vloeien en hem doden.” (Ibn Maajah nr 3489).

 

Ibn ‘Omar(moge Allah hem genadig zijn) overlevert dat de Profeet(vrede zij met hem) zei:

“Hijama / Cupping / Hacamat op een lege maag is het beste, er zit een genezing en een zegening in, het verbetert je intelligentie en je geheugen. Dus gebruik Hijama / Cupping / Hacamat Moge Allah jullie zegenen op Donderdag, en gebruik Hijama / Cupping / Hacamat op Maandag en Dinsdag, maar vermijd Hijama / Cupping / Hacamat op Woensdag, Vrijdag, Zaterdag en Zondag.” (Ibn Maajah nr 3487, de hadeeth is da’eef, maar de geleerden hebben het toegestaan om het te gebruiken).

Volgens Ibn Sina, is de beste tijd voor Hijama / Cupping / Hacamat tussen 13.00-14.00 uur want dan verwijden de bloedvaten zich.

De 17de, 19de en 21ste dag van de islamitische kalender vallen in shaa Allah op:

 

Woensdag 2 December 2020 – (17 Rabi’al Agir 1442)

Vrijdag 4 December 2020 – (19 Rabi’al Agir 1442)

Zondag 6 December 2020 – (21 Rabi’al Agir 1442)

 

Vrijdag 1 Januari 2021 – (17 Jumada l 1442)

Zondag 3 Januari 2021 – (19 Jumada l 1442)

Dinsdag 5 Januari 2021 – (21 Jumada l 1442)

 

Zaterdag 30 Januari 2021 – (17 Jumada ll 1442)

Maandag 1 Februari 2021 – (19 Jumada ll 1442)

Woensdag 3 Februari 2021 – (21 Jumada ll 1442)

*Let op! Dit kan nog gewijzigd worden i.v.m. Islamitische kalender

 De meest up to date informatie hierover vindt je terug op onze social media.

Instagram, Facebook en Whatsapp.

Meest voorkomende vragen

– Doet Hijama / Cupping / Hacamat pijn?

Dit is de meest gestelde vraag, maar ook wel een logische. Wanneer men ziet dat er bloed uit het lichaam wordt verwijderd zal het voor velen erop lijken dat de patiënt veel pijn ervaart tijdens the Hijama / Cuppingsessie. Dit is echter incorrect. De therapie is meestal in zijn geheel zo goed als pijnloos (mits het natuurlijk goed wordt uitgevoerd). Het vacuüm trekken van de cups of het maken van incisies voelt men wel, maar wordt meestal slechts aangeduid als een prik-effect of minder. (zelf in- /aanvullen)

– Kunt u ook huisbezoeken afleggen?

Wij bezoeken aan huis en komen op een locatie zoals sportclubs, sociale ruimtes, etc.

– Laat Hijama / Cupping / Hacamat littekens achter?

Hijama / Cupping / Hacamat laat geen littekens achter (mits het natuurlijk goed/door een professional wordt uitgevoerd). Omdat de incisies het lichaam slechts oppervlakkig zullen penetreren zullen er wel schrammetjes ontstaan, maar die verdwijnen meestal al na ongeveer een week. Mocht je jeuk ondervinden op de Hijama / Cuppingplekken, wrijf dan pure honing, olijfolie of zwarte zaadolie over de schrammetjes.

– Hoeveel Hijama / Cupping / Hacamat sessies zal ik nodig hebben?

Hijama / Cupping / Hacamat is een therapie die men het beste regelmatig moet herhalen. Het aantal sessies is afhankelijk van de klachten van de patiënt, dus dit varieert per persoon.

Adviezen die wetenschappelijk zijn onderbouw

– 1 keer per maand voor aanhoudende klachten

– 3 keer per maand bij preventie

De vergelijking die wij vaak maken is het lichaam en een auto.

Een auto functioneert onder andere op olie.

Het menselijk lichaam op onder andere bloed.

Deze vloeistoffen zijn enorm van belang.

Daarom wordt niets voor niets het dringende advies gegeven om preventief te behandelen.

– Heb je een beroepsgeheim?

Privacy is iets wat enorm belangrijk voor ons is.

Alles wat tijdens de intake, behandeling, etc. besproken wordt blijft tussen jou en mij!

– Zijn er mensen genezen door een behandeling van u?

Wij hebben de eer gehad om duizenden mensen te mogen behandelen middels Hijama / Cupping.

Wij merken dat de oorzaak (namelijk bloed) een grote boosdoener is of kan zijn.

Het hangt er natuurlijk vanaf hoelang je loopt met jou beginnende of aanhoudende klachten.

De behandeling die wij erop loslaten hebben uiteindelijk geresulteerd in verschillende uitslagen. De 1 is uiteindelijk pijn vrij, de ander voelt een langdurige verlichting en weer de ander kan geen uitspraak doen naar 1 behandeling.

Advies wat continu gegeven wordt is om jou complete leefstijl op pijl te houden. Hier wordt mee bedoeld dat er een balans moet zijn tussen lichaam en geest. Na de eerste behandeling krijg je adviezen waarmee je aan de slag gaat/moet. Dit om ervoor te zorgen dat jij gezond wordt of blijft!

TRANSLATE »